Direcția Națională Anticorupție (DNA) a arătat luni, într-un comunicat de presă, că în dosarul „Turceni-Rovinari”, procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de „inculpatul Victor-Viorel Ponta, la data faptelor avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat «Ponta Victor-Viorel», în prezent prim-ministru al României, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, spălarea banilor”.
În cauză, procurorii au instituit măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpatului Victor Ponta, a precizat DNA.
De asemenea, conform sursei citate, anchetatorii i-au adus la cunoștință luni lui Victor Ponta calitatea procesuală, în conformitate cu prevederile articolului 309 Cod de procedură penală.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă că o parte însemnată din sumele obținute de către SCA „Șova și Asociații” de la complexele energetice Turceni și Rovinari a fost destinată exclusiv interesului personal al lui Dan Șova și a persoanelor din sfera relațională a acestuia.
În 6 mai 2015, în contextul documentării, de către procurori, a aspectelor privind relațiile contractuale ale societății de avocatură „Șova și Asociații”, s-a dispus predarea, de către autoritatea fiscală competentă, a tuturor înscrisurilor existente privind actele de inspecție fiscală efectuate la Cabinetul de Avocat „Ponta Victor-Viorel”.
În urma analizării înscrisurilor, în raport de probele ce fuseseră deja administrate în cauză, a rezultat că la data de 30 august 2007, între SCA „Șova și Asociații”, reprezentată de Dan Șova, și Cabinetul Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel”, reprezentat de Victor Ponta, s-a încheiat o convenție având ca obiect conlucrarea celor două părți în dosarele de natură penală, de drept penal al afacerilor, precum și în alte cauze în care se va ivi necesitatea.
În convenția încheiată pe o perioadă nedeterminată s-a prevăzut că pentru lucrările profesionale efectuate în conlucrare, onorariile să fie încasate de societatea de avocați, iar avocatul Victor Ponta să primească o sumă fixă de 2.000 euro, pentru care va emite o factură lunară, au scris procurorii în ordonanță.
Ulterior, printr-un act adițional, onorariul avocatului Victor Ponta s-a majorat la suma de 3.000 de euro pe lună, începând cu luna aprilie 2008.
Convenția de conlucrare s-a încheiat în luna decembrie 2008, moment în care Victor Ponta a devenit ministru, susțin procurorii.
„Pentru presupusele activități efectuate în conlucrare, avocatul Ponta Victor-Viorel a emis în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008 un număr de 17 facturi fiscale în valoare de 181.439,98 lei. Facturile fiscale au fost transmise spre decontare societății de avocați SCA «Șova și Asociații» care a efectuat plata contravalorii lor după care le-a înregistrat în contabilitate. Sumele aferente celor 17 facturi reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operațiuni reale, având în vedere că, în realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici un fel de activitate profesională în temeiul convenției de conlucrare. Șova Dan-Coman a fost singura persoană cu drept de dispoziție în privința oricăror acțiuni de orice natură care implicau societatea de avocați”, au mai arătat procurorii.
Ulterior, pe fondul unor controale fiscale, desfășurate în perioada mai-octombrie 2011, Victor Ponta s-ar fi înțeles cu Dan Șova ca acesta să întocmească, în cadrul societății de avocați, rapoarte de activitate juridică, pretins a fi prestată de Ponta, corespunzătoare celor 16 luni cât a durat convenția. Întrucât specializarea juridică lui Ponta este dreptul penal, s-a stabilit ca activitățile să vizeze asistența juridică în dosare de natură penală în legătură cu clienții societății de avocați.
„Astfel, în cursul lunii august 2011, s-au întocmit în fals, 16 înscrisuri corespunzătoare câte unei luni din intervalul septembrie 2007 – decembrie 2008. Cele 16 înscrisuri falsificate de Ponta Victor-Viorel au fost tehnoredactate prin metoda «copy paste», după modelul înscrisurilor privind activitatea juridică desfășurată de mai mulți avocați din cadrul SCA «Șova și Asociații», avocați care au declarat că nu au conlucrat niciodată cu Ponta Victor-Viorel. În realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat niciuna din activitățile respective, nici măcar în parte”, au notat procurorii în ordonanță.
Procurorii susțin că Victor Ponta a folosit o parte din sumele obținute de la SCA „Șova și Asociații” pentru cumpărarea a două apartamente de lux într-un complex rezidențial din București.
În perioada 11 noiembrie 2008 – iunie 2009, Ponta ar fi beneficiat și de foloase din partea societății de avocați, constând în transmiterea dreptului de utilizare cu titlu gratuit a autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10. În tot acest timp, societatea de avocați ar fi plătit avansul (37.027,41 lei), ratele de leasing (aprox. 6.000 lei/lună) și alte obligații către firma de leasing, în total fiind vorba de 79.641,11 lei.
„În luna iunie 2009, Ponta Victor-Viorel a preluat leasingul autoturismului fără să mai achite vreo sumă de bani societății de avocați. Autoturismul a fost achiziționat de societatea de avocați SCA «Șova și Asociații», la solicitarea expresă a lui Ponta Victor-Viorel”, au mai arătat procurorii.
Anterior, surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că Victor Ponta a fost pus sub inculpare, luni, în dosarul în care este urmărit penal, alături de Dan Șova, iar procurorii urmează să identifice bunurile acestuia, pentru ca o parte să fie puse sub sechestru.
Sursele citate au precizat că premierul nu a dat luni o declarație la DNA, folosindu-se de dreptul la tăcere.
Premierul Victor Ponta a fost luni la DNA, el spunând la ieșirea de la DNA, unde a stat aproximativ 30 de minute, că nu a dat declarații în dosarul în care este cercetat și că pentru audieri va reveni în luna august.
Întrebat dacă demisionează din funcția de premier, Victor Ponta a spus: „Nu vreți să facem politică în altă parte, nu la DNA? Ne vedem la partide, la Parlament”.
În 5 iunie, Victor Ponta a ajuns în fața procurorilor DNA, care l-au anunțat că este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălarea banilor. Faptele de care a fost acuzat sunt din dosarul Turceni – Rovinari și ar fi fost săvârșite în perioada în care Ponta a fost avocat.
DNA a cerut atunci Camerei Deputaților să avizeze urmărirea penală pe numele premierului și pentru conflict de interese, însă solicitarea a fost respinsă de către deputați, în 8 iunie.
În 14 iunie, când trebuia să meargă la DNA pentru a fi audiat în dosarul Turceni-Rovinari, Ponta s-a internat la Spitalul Universitar Medipol din Istanbul, unde o zi mai târziu a fost operat la genunchiul stâng. După externarea din spital, Ponta a decis să rămână în Turcia și pentru tratamentul de recuperare, întorcându-se în țară în 8 iulie, după o absență de aproape o lună.
La cinci zile după ce s-a întors în țară, Ponta a anunțat, printr-o scrisoare adresată liderilor social-democrați și postată duminică seara pe Facebook, decizia de „a nu mai ocupa nicio funcție de conducere” în PSD, până la momentul în care își va demonstra nevinovăția față de acuzațiile care îi sunt aduse în justiție.
„Există însă și o situație nouă, specială, față de care trebuie să reacționez: președintele PSD este anchetat de DNA (nu conteaza cum și de ce!). Și alți colegi ai noștri au renunțat temporar la funcțiile politice pentru a-și lămuri situația juridică. Iar eu nu pot să cer altora să facă un sacrificiu pe care eu nu sunt dispus să mi-l asum! Pentru a nu lăsa ca această situație să afecteze PSD, vă aduc la cunoștiință decizia mea de nu mai ocupa nicio funcție de conducere în Partid până la momentul în care imi voi demonstra nevinovăția față de acuzațiile aduse (în ce mă privește nu funcționează prezumția de nevinovăție prevazută de Constituție!)”, se spune în mesajul adresat Rovanei Plumb, președintele CN al PSD , lui Andrei Dolineaschi, secretarul general al PSD, precum și membrilor BPN, ai CeXN și Consiliului Național al partidului.
De asemenea, Ponta spune că, dacă nu va avea nicio soluție în justiție, care să îi justifice nevinovăția, „până la data congresului PSD”, nu va mai candida la nicio funcție și va „lupta din simpla și onoranta calitate de membru de partid”.
Premierul Victor Ponta a vândut, în mai, două apartamente, a dobândit un altul, prin schimb cu socrul său, Ilie Sârbu, a donat o casa de vacanță, a cedat mașina Citroen și a declarat că deține o cotă de 1/2 dintr-o casă de vacanță la Cornu, pentru care până în 2014 titular era doar soția sa. Modificările rezultă din ultima declarație de avere a premierului, completată pe 15 iunie.
Victor Ponta a notat în declarația de avere că pentru cele două apartamente vândute a primit câte 75.000 de euro, că apartamentul primit prin contract de schimb are o suprafață de 175 mp, iar apartamentul înstrăinat, în 6 aprilie, tot prin contract de schimb, a fost evaluat la 143.050 euro. De asemenea, autoturismul, cedat prin cesiune a contractului de leasing, a fost înstrăinat în 25 mai, către SC Conexiuni Professional Service, cu o valoare de transfer a contractului de 5.000 de euro.
Ilie Sârbu menționează, la rândul său, în ultima declarație de avere, din 15 iunie, că în luna aprilie a încheiat un contract de schimb de apartamente cu Victor Ponta și Daciana Sârbu. Totodată, Ilie Sârbu menționează că, printr-un contract de schimb, a achiziționat un apartament în suprafață de 119 mp.
Ponta a mai trecut, în noua declarație de avere, o serie de bunuri deținute de soția lui, Daciana Sârbu, precum: două terenuri, din județele Prahova și Dâmbovița, în suprafață totală de peste 10.000 mp; o casă de vacanță în comuna Cornu, județul Prahova, de 196 mp; conturi și depozite bancare în valoare totală de peste 62.000 de lei și aproape 150.000 de euro. Tot pe numele Dacianei Sârbu este declarat un contract de leasing în valoare de 34.500 de euro, luat în 2013 și scadent în acest an.
Premierul a menționat în declarația de avere că deține, împreună cu Daciana Sârbu, o casă de vacanță în comuna Cornu, în suprafață de 202 mp, construită în 2010. Casa de vacanță era menționată în declarația de avere a Dacianei Sârbu din iunie 2014, însă atunci doar soția lui Ponta era trecută ca titular.
Premierul declară, totodată, o sumă cu 50.000 de euro mai mică în conturile bancare personale.
Ca investiție directă, Victor Ponta are o promisiune de cumpărare a unui imobile în valoare de 200.000 de euro, menționată într-un antecontract. De asemenea, premierul mai notează în declarația de avere două împrumuturi acordate de soția lui, în cuantum total de aproximativ 148.000 de lei, firmei D&C Sweets SRL și o donație de 50.000 de euro.
Premierul Victor Ponta a primit, în 2014, o indemnizație în cuantum total de 74.208 lei, iar soția sa a primit 74.408,64 euro, în calitate de europarlamentar.
În declarația de avere din 17 septembrie 2014, depusă atunci când a candidat la Președinție, Victor Ponta arăta că deține, împreună cu soția, Daciana, un apartament de circa 95 mp în București, achiziționat în 2012. De asemenea, el menționa că a dobândit, în 2013, prin lichidare a patrimoniului Cabinetului de avocat „Ponta Victor Viorel”, două apartamente în București, fiecare de circa 65 mp și a cumpărat, în 2006, un teren intravilan de 1.371 mp și o casă de 63 mp în județul Gorj.
Premierul declara atunci că are în conturi, la Unicredit Țiriac București, aproape 4.900 de lei și aproximativ 53.000 de euro, iar la BRD București – 12.000 de lei.